Konya'yı ihya edecek bitki: KANOLA

 

KANOLAKonyalı tarım üreticisinin kaderini değiştirecek ürün bulundu. Bu bitki sayesinde mazot derdi de bitecek.

PANKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, 5 yıldır üzerinde çalışarak 3 çeşit kanoladan yüksek verim aldıklarını, kullanılmayan tarım arazilerinin tamamında kanola üretiminin yapılması halinde bugün Konya'da tüketilen 10 milyon ton motorinin 4 katını üretebileceklerini söyledi.

Kanolayı, arpa, buğday ve şeker pancarı gibi ürünlerin dışına çıkmayan Konya Ovası'nın kaderini değiştirecek bir ürün olarak gördüklerini dile getiren Konuk, şunları kaydetti:

“Bu ürün, mozat yerine kullanılan biyoyakıt dışında ülkemizin yemeklik yağ ihtiyacını da karşılayabilir. Dünyanın değişik ülkelerinden kanola çeşitleri getirdik. 5 yıldır üzerinde çalışarak 128 değişik türdeki kanolanın 3 çeşidinden yüksek verim aldık, sözleşmeli çiftçilere ürettirmeye başladık. Konuk, “Bugün Konya'da tükettiğimiz 10 milyon ton motorinin 4 katını üretebiliriz. Yani yılda 40 milyon ton mazotu, tarımsal yoldan elde edebiliriz” diye konuştu.

KANOLA YAĞI

KANOLAKanola Yağı, Kolza bitki tohumlarının genetik yolla ıslah edilmesi ile elde edilmiş tohumlardan üretilen bir yağ çeşididir. Kozla ise gıda yağ bitkilerinin içinde en fazla zehirli olanıdır. Öldürücü zehirli olduğu için böcekler onu yemezler..

KANADA'NIN GELİŞTİRDİĞİ BİTKİ

Kanada tarafından geliştirilip dünyaya tanıtıldığından dolayı "Canadian oil, low acid" kelimelerinin başlangıç harflerinin birleştirilmesinden oluşturulan canola(kanola) ismi ile yayılmıştır.

YILLARCA YASAKLIYDI

Kanola'daki kolza ürününün yağında insan sağlığına zararlı Erusik asit, küspesinde de hayvan sağlığına zararlı Glukosinolat bulunması nedeniyle 1979 yılında ekimi yasaklanmıştı. Daha sonraki bilimsel çalışmalarla bu zararlı unsurlar sıfır düzeye indirilince Kanola yeniden gözde oldu.

EN SAĞLIKLI BİTKİSEL YAĞ

Kanola yağı en ideal yağ oranlarına sahip bitkisel bir yağdır. Sarı çiçekli kanola bitkisinden elde edilen kanola yağı, benzerleri arasında en düşük doymuş yağ oranına sahiptir.

Kanola yağının %90’ı 18 karbonlu oleik asit (omega 9 yağ asiti), linoleik asit (omega 6 yağ asiti) ve Alfa-linolenik asittir (Omega 3 yağ asiti). Yani ciddi miktarda Omega-3 yağ asiti içerir. Ayrıca antioksidant olan E ve K vitaminlerinden de zengin bir bitkisel yağdır.

KANOLA BİTKİSİ HANGİ İKLİMİ SEVER?

Kanola bitkisi kışlık ve yazlık olarak yetiştirilebilmektedir. Ülkemizde genellikle kışlık kanola tarımı yapılmaktadır.

Kışlık kanola kışa kar altında -15 oC'ye kadar dayanıklıdır. Ancak kışa girerken kuvvetli bir kök oluşturması ve rozetleşmesini tamamlamış olması gerekmektedir. Bunun içinde Ekim ayı başında tavlı toprağa ekilmeli ve çıkışı sağlanmalıdır. Eğer kuraklık nedeniyle kuruya ekilmişse bir çıkış suyu verilmesi zamanında bitki çıkışını ve kış gelmeden bitkinin yeterince kuvvetlenmesini sağlar.

Yazlık kanola daha çok ılıman iklim bölgeleri olan Ege ve Akdeniz'de yetiştirilmektedir.  

HER TOPRAKTA YETİŞİYOR

Kanola bitkisi kumlu ve hafif topraklar dışında hemen hemen her toprakta yetişmektedir. Toprak yüzeyinin tesviyesi iyi olmalıdır, su tutan, göllenen tarım alanlarında çok zarar görmektedir.

En iyi yetiştiği toprak humuslu derin yapılı nötr veya hafif alkali ve hafif asit topraklardır. Ph:6.5-7.5 arası en uygun topraklardır.

 
izmir oto kiralama samsun havalimanı oto kiralama