Türkiye Yardım Kuruluşları Eliyle Küreselleşiyor |
Bu bayramda İHH ile birlikte Sudan’ın Darfur bölgesine gittik. İnsani Yardım Vakfı’nın yaklaşık 110 ülkeye yardım götürdüğünü biliyordum ama Afrika’nın ortasında yaşayan insanları ve yapılan yardımın neye karşılık geldiğini anlamak için önemli bir fırsattı. İnsani yardım faaliyetlerinin yanı sıra, uzun zamandır dünya gündeminde yer tutan Darfur meselesini anlamaya çalıştım. Sudan Türkiye’nin üç katı büyüklüğünde, 40 milyon nüfusa sahip bir ülke. Uçsuz bucaksız düzlüklere sahip. Kentleşme oranı oldukça düşük. Kabile ve göçerlerin toplam nüfus içerisinde hatırı sayılır bir ağırlığı var. Mülkiyet ve statüsü belli olmayan göçer kabilelerin kuraklık ve iç savaştan sonra durumları içinden çıkılmaz bir hale dönüşmüş. Yazının başında insani yardım kuruluşları Türkiye’yi küreselleştiriyor yargısında bulunmuştum. Hartum havaalanına indiğimizde Türkiye’den bütün yardım kuruluşlarını orada gördüm. Almanya’dan Milli Görüş bile gelmişti. Her kuruluşu Sudanlı bir grup karşılıyordu. Daha yirmi sene evvel dünyadan bihaber Türkiye’nin, bugün orta boy bir yardım derneği 100 ülkede faaliyet gösterebiliyor. Ben sadece IHH’nın Sudan’da yaptıklarından bahsedeceğim; bütün kuruluşları hesaba kattığınızda tablo daha da güzelleşir.
Ayrıca, başta Darfur olmak üzere, su kuyuları açmış; birkaç tanesini görme imkanımız oldu. Kimi birkaç köye, kimi bir mahalleye, kimi çölün ortasına binlerce hayvana sulak olmuş. Allah bir kuruş dahi yardım edenden razı olsun. İngilizler 40 yıl bu toprakları sömürmüş, bin metreden petrol çıkaran sömürgeciler kırk metreden su çıkarmayı akledememiş. İHH’dan sonra, UNICEF de su kuyusu açmaya başlamış.
İnsani Yardım Vakfı’nın bir başka faaliyeti ise yetim projesi olmuş. Şu an 260 yetim çocuk Türkiyeli yardımseverlerin desteğiyle hayatlarını idame ettiriyorlar. Bayramlık hediyelerini birlikte dağıttık. Sudan’da yapılan en başarılı çalışma Darfur’da yerel bir derneğin kurulması olmuş. TZANNUM adlı kurum çalışkan temiz ve memleketini seven insanlardan oluşuyor. Başlangıçta bir bilgisayarı bile olmayan dernek, bugün dünyanın birçok yardım kuruluşunu Darfur’da temsil etmektedir. Mülteci kampları, fakir köylüler ve varoşlardaki herkesle dost ve tanıdıklar. Sudan’ın gerçek sahiplerinin gayretleri ve bize gösterdikleri aşırı ihtimam onların kendi insanlarının varoluş mücadelesine ne denli saygılı olduklarını gösterir. Bayram namazı açık alanda kılınıyor. Bizdeki namazgahlara benzer bir mekan. Bütün Niyalalılar beyaz elbiselerini giymiş namaza durmuştu. Hürriyet gazetesinden Ersin Kalkan, Fatih doğumlu olmanın avantajını kullanarak bayram namazına gitmek için beyaz gömleğini yanında getirmeyi ihmal etmemiş. Namaz bitince, Kızılay, IHH, Kimse Yok Mu, Yardım Eli, Milli Görüş, Anadolu’dan bağımsız yardım getiren kişiler, hepimiz yan yana gelip bayramlaştık. Niyala halkı heyecanla bizleri selamladı… Bütün bu heyecan yaşanırken Deniz Feneri Derneği’nin burada olmayışına üzüldüm. Deniz Feneri’ni bu yarıştan koparan insanların hangi iyiliklere mani olduklarını anlamaları için Afrika’yı görmeleri lazım. Dünyanın öbür ucunda yaşayan insanların acılarını paylaştıkları için Türk halkına ve yardım kuruluşlarına teşekkür ederim. |