Tarih ve Kültür Araştırmaları Derneği


Tarih ve Kültür Araştırmaları Derneği, milli ve manevi değerlerimizin yaşatılması amacıyla, 2003 yılında İstanbul’da kuruldu. Bir avuç duyarlı insanın bir araya gelerek oluşturdukları bu heyecan verici birliktelik, gösterilen yoğun ilgi ile kısa zamanda “maziyi koruma” ve “değerlerimizi sevdirme” hamlesine dönüştü.  
 
Bugüne kaynaklık etmesi ve yarının dünyasını şekillendirmesi bakımından “mazimizi” önemseyen ve ona değer atfeden gönüllüler topluluğu, her platformda özümüzü korumanın, milli benliğimizi muhafaza etmenin ve kendimiz olarak kalmanın yollarını araştırdılar.  
 
Tarih ve Kültür Araştırmaları Derneği, millî ruh, millî seciye, tarihî değerler ve dünyanın tanımaya çok muhtaç olduğu ahlâk ve faziletlerimizin yeniden hatırlanması, sevdirilmesi ve hayatın içerisine taşınması konusunda dikkate değer çalışmalar yürütmektedir. 
 
Milli ve manevi değerlerimizi aktarma biçimi olarak, sosyal, kültürel ve sanatsal alanda “soluksuz bir aksiyon ” prensibini benimseyen Tarih ve Kültür Araştırmaları Derneği, kısa bir sürede, “mazi” ile tanışma ve onu doğru anlama merkezi haline geldi.  
 
Çalışmalarının kamuoyu tarafından beğenilmesi, onaylanması ve teşvik edilmesinden güç alan Tarih ve Kültür Araştırmaları Derneği, artarak devam eden bu desteği milli ruhumuzla bütünleşmek, kendimiz olmak, milletçe mazimizle barışmak için bir kredi olarak kullandı, Daima yeni projeler üretti, yeni çalışma alanları oluşturma peşinde oldu.  
 
Kısa bir sürede, Türkiye’nin en büyük ve en hareketli şehri olan İstanbul’da “en çok aktivite gerçekleştiren sivil toplum kuruluşu” ünvanını alan Tarih ve Kültür Araştırmaları Derneği, toplumda maziye ve değerlere verilen önemin artması ile çalışmalarının karşılığını aldığını görmektedir.  
 
Sosyal, kültürel ve sanatsal faaliyetler hazırlarken, bu faaliyetlere katılması beklenen fertlerin ihtiyaçlarını, yaşadıkları şehrin koşullarını, zamanın olumlu ve olumsuz taraflarını dikkate alan dernek, bir okul havası oluşturmak yerine, dinleyerek, hissederek, gezip görerek, yaşayarak, mazimizin anlaşılmasına rehberlik etmektedir.  
 
Tarih Kültür, düzenlediği seminerler, söyleşiler, rehberli şehir içi, şehir dışı, yurt dışı turlar, kültür turları, inanç turları, konserler, yardım kampanyaları, sanat kursları, edebiyat kursları, toplu organizasyonlarla, şehir hayatının ortasında, bir iş sonrası ülkesi durumuna geldi.  
 
Geziler: 
 
Tarih ve Kültür Araştırmaları Derneğinin düzenlediği şehir içi-yurt içi ve yurt dışı kültür turları, alanlarında uzman rehberler eşliğinde gerçekleşmektedir. Gidilecek olan ülke veya şehir önceden dernek yetkilileri tarafından tespit edilmekte ve en ince ayrıntısına kadar “gezi programı” hazırlanmaktadır.  
 
Ardından bu gezi programı derneğin veritabanındaki insanlara medya, internet, broşür gibi araçlarla duyurulmaktadır. Programa dahil olmak isteyenlerin gerekli rezervasyon işlemini yapmasının ardından, gerek görüldüğü takdirde gidilecek yer hakkında kendilerine “bilgilendirme seminerleri” verilmektedir.  
 
Ardından eğlenceli, dinlendirici ve bunların yanı sıra bilgilendirici bir yolculuk başlamaktadır. Gidilen şehir veya ülke hakkında derinlemesine bilgi sahibi olan uzman gezi rehberi, bir taraftan en küçük detayına kadar önceden düşünülmüş olan gezi programını uygularken, diğer tarafta kafilenin sorularına doyucu yanıtlar vermektedir. İnsanlar, şehirler, inançlar, tarihi eserler, gidilen yerde cereyan etmiş tarihi hadiseler, gidilen şehir veya ülkenin kendine özgü yemekleri, gelenekleri, alışkanlıkları, turizm merkezleri, detayları ile anlatılmaktadır. 
 
Tarih ve Kültür Araştırmaları Derneği, düzenlediği gezilerde vakti verimli ve planlı kullanmayı önemsemektedir. Gezinin organize komitesi, programını uygularken, gidilen ülke veya şehrin yeterince anlaşılması için gereken çabaları göstermektedir.  
 
Bu yolculuklarda kalıcı dostluklar da kurulmaktadır. Gezi bitiminde derneğin internet sitesi üzerinden yayınlanan gezi haberi ve fotoğraf galerileri, katılımcılar tarafından dikkatle takip edilmektedir.  
 
Tarih ve Kültür Araştırmaları Derneği, kimi zaman da, herhangi bir yolculuğa çıkmaya vakti müsait olmayanlar için İnteraktif Geziler düzenlemektedir. İnteraktif Geziler, dernek merkezinde yapılmakta, rehberlerimizin hazırladığı görüntüler eşliğinde, katılımcılara hayali bir yolculuk deneyimi yaşatılmaktadır. Kültür turlarının dışında, inanç turları konusundaki uzmanlığı ve hassasiyeti ile tanınan Tarih ve Kültür Araştırmaları Derneği, bu konuda da üyelerinin beğenisini ve takdirini kazanmış durumdadır.  
 
Eğitimler:  
 
Tarih ve Kültür Araştırmaları Derneği, üyelerinin sanatsal ve kültürel gelişimlerini önemsemektedir. Geleneği yaşatmak ve kültürümüze kulak vermek için geleneksel Türk İslam sanatları kursları verilen dernekte, sanatımız ve edebiyatımız yaşanan bir atmosfer haline gelmiş durumdadır.  
 
Dernek merkezinde Türk Sanat Musikisi dalında ud ve ney dersleri, Türk El Sanatları dalında ebru, hat ve tezhip dersleri verilmektedir. Bu sanatlar etrafında bir araya gelen kursiyerler ve eğitmenler, medeniyetimizin ve değerlerimizin sıcak atmosferinde, huzur verici ve dinlendirici bir ortamda sanatlarını icra etmektedirler. Git gide unutulmaya başlanan Geleneksel Türk İslam Sanatları, yeniden canlandırılmaktadır.  
 
Bunun yanı sıra edebiyat alanında Osmanlıca, Yazarlık Okulu, Genç Yazarlık Okulu, Yazarlığın Basamakları Eğitimi, Senaryo Okulu ve Şairler Okulu gibi kurslar ilgi ve beğeni ile takip edilmektedir. Türk Edebiyatının yaşayan ve tanınmış yazarlarının verdiği dersler, edebiyatseverler için eşsiz bir fırsat durumundadır.  
 
Bu çalışmaların bir kısmı ülkemizde ilk defa yapılmaktadır. Dernekte ayrıca fotoğrafçılık ve hitabet eğitimleri de verilmektedir.  
 
Tarih ve Kültür Araştırmaları Derneği, bu çalışmaları ile kültür ve sanat akademilerini andırmaktadır. Ayrıca aynı ilgi alanı etrafında toplanan kursiyerlerin kurdukları dostluklar, fertlerin sosyalleşmelerine katkı sunmaktadır. Tarih ve Kültür Araştırmalarında eğitimler, kendi alanlarında ehil eğitmenler tarafından verilmektedir.  
 
Bu eğitimlere katılanların haftanın stresini atabilecekleri bir ilgi alanı var. Yoran değil, dinlendiren bir ilgi alanı ve üstelik her çalışmanın manevi de bir temeli var.  
 
Müsait zamanlarını entelektüel birikim edinmeye ayıranlar için, Tarih ve Kültür Araştırmaları Derneği’nin faaliyetleri, takip edilmeye değer çalışmalardır.  
 
Kulüpler:  
 
Tarih ve Kültür Araştırmaları Derneği çalışmalarını alt kulüpleri aracılığı ile sürdürmektedir. Bu kulüplerden Kültür Edebiyat kulübü ilgi alanı edebiyat olan insanları bir araya getirmekte, ayrıca edebiyatçıları okurları ile dernek merkezinde buluşturmaktadır. Derneğin kulüplerinden Tarih kulübü ise tarihçilerin araştırmalar yaptıkları, birbirleriyle bilgilerini paylaştığı, “gezi rehberliği”nin etraflıca yeniden yorumlandığı çalışma alanıdır. Derneğin kulüplerinden Akademik Araştırmalar Kulübü bilim ve tekniğe ilgi duyanların adresi durumundadır. Sosyal ve Kültürel Aktiviteler Kulübü, büyük salonlarda binlerce kişinin katıldığı geniş çaplı organizasyonları en ince ayrıntısına kadar hazırlayanların buluştuğu, organizasyon yeteneğini geliştirmek isteyenlerin adresidir. Derneğin bir diğer kulübü olan Gezi Kulübü’nde ise gezi programları hazırlanmakta, rehberliği yapılacak olan eserler ve yerler ayrıntılarıyla masaya yatırılmaktadır. Bir başka alt kulüp olan İletişim Kulübü’nün üyeleri ise, insanların kendi ile, birbirleri ile ve kainat ile arasındaki ilişkileri incelemektedirler.  
 
Cansimidi Yardımlaşma Kulübü ise ihtiyaç sahibi ailelerin umut kaynağıdır. Yoksul ailelere yiyecek, kırtasiye, giysi, yakacak vb. yardımlar ulaştıran Cansimidi Yardımlaşma Kulübü, zenginler ve yoksullar arasındaki perdeyi kaldırmayı amaçlamaktadır. Geçici ve kısa vadeli yardımlar yerine, yoksul ailelerin gelişimlerini titizlikle takip etmeyi tercih eden Cansimidi, yoksul ailelere düzenli olarak belirli dönemler halinde yardım ulaştırmaktadır. Derneğin düzenlediği aktivitelerin gelirlerinden oluşan bir fon ve dernek üyelerinin yaptıkları bağılar, Cansimidi Yardımlaşma Kulübü’ne aktarılmaktadır.  
 
Konferanslar:  
 
Tarih ve Kültür Araştırmaları Derneğinde düzenlenen konferans ve seminerlerde güncel ve ilgi çekici konular, kendi alanlarında ehil ve önemli isimler tarafından seslendirilmektedir. Derneğin konferans salonunda gerçekleşen bu konferans ve seminerlerde kimi zaman medyadan takip ettiğiniz ama yüz yüze gelemediğiniz bir köşe yazarıyla veya kitaplarını okuduğunuz ama sormak istediklerinizi sorma fırsatı bulamadığınız bir bilim adamıyla, karşı karşıya gelebilirsiniz. Edebiyatçılar, gazeteciler, televizyoncular, bilim adamları, din adamları, sanatçılar, gezi rehberleri, alanlarında derinleşmiş kişilerle sıcak bir atmosferde birlikteyiz. İş hayatının yoğun stresini üzerinden atmak ve hayata yeni pencerelerden bakmak isteyenler, bu konferansların taliplileri.  
 
Medyada Tarih Kültür 
 
Tarih ve Kültür Araştırmaları Derneği, kendisine son dönemlerde ulusal basında sıkça yer bulmaktadır. Dernek merkezinde düzenlenen eğitimler medyanın dikkatini çekerken, son dönemlerde derneğin düzenlediği toplu programlar canlı yayınla TV kanallarından geniş kitlelere ulaşmıştır. Derneğin programları internet siteleri, gazete, dergi, radyo ve televizyon aracılığıyla kamuoyuna aktarılmaktadır.   
 
Dernek ve üyeler:  
 
Kurulduğu günden bugüne Tarih ve Kültür Araştırmaları Derneği’nin en büyük avantajlarından biri, dernek üyelerinin derneğe olan yakın alakaları olmuştur. Üyelerin, üye kazandırmada, derneği tanıtmada, çalışmalar hakkında fikir vermede ve programlara katılmada göstermiş oldukları hassasiyet, derneğin başarılarının artarak devam etmesini sağlamıştır.  Üyelerin sadece kendi çabaları ile değil, aileleri ile birlikte Tarih ve Kültür Araştırmaları Derneği’nin gelişmesine katkı sunmaktadırlar. Dernek varlığını ve ortaya koyduğu hizmetlerini bu çabalara borçludur.  
 
 
Derneğin üyeleri ile iletişimi  
 
Tarih ve Kültür Araştırmaları Derneği’nin
http://www.tarihkultur.org/http://www.cansimidi.org/ adlı internet siteleri / her ay üye adreslerine posta yolu ile ulaşan aylık bülteni / üyeleri ile iletişimi hızlandırmak amacıyla açılmış e-posta grupları / ve SMS grupları bulunmaktadır. Derneğe üye olan veya aktivitelerin kendisine bildirilmesini isteyenler, bu iletişim kanalları ile sürekli bilgilendirilmektedir. Dernek tarafından yapılması öngörülen programlara talepler bu yollarla sağlanmaktadır.   
 
Derneğin konumu  
 
Tarih ve Kültür Araştırmaları Derneği, oldukça merkezi bir yerde bulunmaktadır. İstanbul’un hemen her yerinden kolayca ulaşım sağlanabilen dernek, şehrin ortası sayılabilecek yerlerden biri olan Şişli-Mecidiyeköy’de bulunmaktadır. İstanbul’un en önemli bağlantı yolları üzerinde bulunan derneğe ulaşmak oldukça kolaydır.  
 
Dernek merkezi:  
 
Tarih ve Kültür Araştırmaları Derneği, her türlü teknolojik donanıma sahip olan bir konferans salonu, yapılacak olan eğitimin ihtiyaçlarına göre tasarlanmış eğitim salonları, modern bir yönetim odası, üye işlemlerinin yapıldığı halkla ilişkiler ve muhasebe birimleri, dinlenme salonu ve kitapseverlerin ilgisini çekebilecek binlerce kitabın yer aldığı kütüphanesi, internet bağlantılı bilgisayarları ile üyelerinin ihtiyaçlarına cevap vermektedir.