Önce Çocuklar: Çocuk Dostu Şehirler |
![]() |
![]() |
![]() |
Çocuk haklarının uygulama kararlı yerel yönetişim sistemiDurum
Çocuklar için koruyucu bir ortam sağlamanın önündeki başlıca engellerden biri, çocuk hakları ve bu haklara uyma yükümlülüğü ile ilgili genel farkındalığın düşük olmasıdır. Eğitim sistemi de yeterli kaynaklara sahip değildir ve finansman eksikliği yeni yatırımları sınırlamaktadır. Yoksulluk ve sağlık hizmetlerine erişim gibi kentsel eşitsizliklere ilişkin veri ve analizler, kaynakları sosyal olarak dışlanmış çocuklar için bu önemli temel hizmet sunumlarının iyileştirilmesine yönlendirmekte yetersiz kalmaktadır. Çocuk Dostu Şehirler kavramı ulusal düzeyde kabul edilmiştir ancak yerel şehir meclisleri, kentlerini nasıl çocuk dostu yapacaklarını hala tam olarak şekillendirememişlerdir.
ÇözümTürkiye’de, çocuklar için iyi yönetişim, adalet ve koruma sağlayacak reformlar gerçekleştirilmektedir. Hükümetin en üst düzey yöneticileri çocuklara yapılan yatırımı artırma ve çocuk yoksulluğuyla mücadele taahhüdünü vermiştir. UNICEF ve İçişleri Bakanlığı belirlenen oniki ilde Çocuk Dostu Şehirler modelini desteklemek yoluyla bu reformların vaat ettiklerini daha da arttırmayı planlamaktadır. Yerel ve yerinden yöneticiler kaynakları çocuklar yararına yönlendirmek ve çocuk sorunları konusunda halkın bilincini arttırmak için veri toplama, planlama ve çocuk odaklı bütçeler kullanabilecektir. Beş yıl boyunca uygulanacak olan ve daha kapsamlı mahiyetteki ‘Çocuklar için Sosyal Yatırım’ programının bir parçası olarak, Çocuk Dostu Şehirler aşağıdaki stratejileri destekleyecektir:
Projenin başarısı, ülkenin diğer şehirleri için de örnek olacaktır. HedefMerkezi ve yerel hükümetin, sivil toplum kuruluşlarının ve çocuk gruplarının şehirlerin çocuk dostu hale getirilmesini desteklemesine yardımcı olmak için bir teşvik paketi geliştirilmelidir. Çocuk Dostu Şehirler teşvik paketi:
SonuçAntalya, Bursa, Erzincan, Gaziantep, Karaman, Kayseri, Kırşehir, Konya, Sivas, Tekirdağ, Trabzon ve Uşak’tan oluşan oniki ilde Çocuk Dostu Şehirler modelinin oluşturulması:
Sponsorlar içinKapsamlı bir toplumsal seferberlik anlayışı ile yürütülmesi gereken Çocuk Dostu Şehirler projesinin etkili uygulanabilmesi için özel sektörün ve tüm kurumların mali desteğine ihtiyaç duyulmaktadır. Şehirlerimizi çocuklara uygun bir hale getirilmesi için kurumların sürece aktif katılımı çok önemlidir. Ekonominin gelişmeyi doğrudan etkileyen çalışmalar çocuklar için temel hizmetleri ve çıktılarını da doğrudan etkilemektedir. Çocuklar birgün iş dünyasını da şekillendireceklerdir, onlar ekonominin de geleceğidir. Ülkemizde geliştirilecek olan bu on iki Çocuk Dostu Şehrin destekleyicisi olacak sponsorlar tüm görsel malzemede yer alacak ve bu şekilde markaların bilinirliği artacaktır. Ayrıca böylesine önemli bir sosyal sorumluluk projesinde UNICEF ile birlikte yer aldıklarını ve toplumsal gelişime katkıda bulunduklarını kamuoyuna duyurabileceklerdir. |