
LEED SERTİFİKASYONU
Klasik binalara göre daha sağlıklı, çevreye saygılı, işletme giderleri ile daha ekonomik ve kârlı olan yüksek performanslı binaları tanımlayan LEED Yeşil Bina Derecelendirme Sistemi, gönüllü bir sertifika sitemidir. LEED sertifikası Amerika Birleşik Devletleri Yeşil Bina Konseyi olan USGBC tarafından verilmektedir.
Bugün dünyada en yaygın, güvenilir ve geçerli Yeşil Bina Sertifika Sistemi LEED sertifikasyonudur. Bu nedenle pazarda en fazla tercih edilen sertifikasyon sistemi LEED’dir. Diğerleri başlıca şunlardır: 1990’da İngiltere’de ortaya çıkan BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method), 1998’de gelişmiş ülkelerin biraraya gelmesiyle kurulan kurulan IISBE (International Initiative for Sustainable Built Environment), 2003’de BREEAM’den uyarlanarak Avustralya’da oluşturulan Greenstar, 2004’de Japonya’da ortaya çıkan CASBEE (Comprehensive Assessment for Building Environmental Efficiency) ve 2009’da Almanya’da ortaya çıkan DGNB (Deutsche Gesellschaft fur Nachhaltiges Bauen).
LEED, yeni bina inşasında veya mevcut bina renovasyonunda uygulanacak belli başlı sürdürülebilir tasarım kriterleri için geliştirilmiş bir puanlama sistemidir. LEED® siteminde yapılar, farklı puan ağırlığına sahip aşağıda belirtilen 7 kategoride değerlendirilmektedir:
- Sürdürülebilir Alanlar - Sustainable Sites
- Su Verimliliği - Water Efficiency
- Enerji ve Atmosfer - Energy and Atmosphere
- Malzemeler ve Kaynaklar - Materials and Resources
- İç Mekan Çevre Kalitesi - Indoor Environmental Quality
- Tasarımda Yenilik - Innovation in Design
- Bölgesel Öncelik - Regional Priority
LEED Sertifikasını hak kazanmak için en az 40 puan alınması ve inşaat öncesinde, sırasında ve sonrasında mutlaka yapılması gereken 8 adet ön şartın da yerine getirilmesi gerekmektedir.
LEED Sertifikasyonu 4 Seviyelidir:
-
1. LEED Sertifika 40-49 Puan
-
2. LEED Gümüş Sertifika 50-59 Puan
-
3. LEED Altın Sertifika 60-79 Puan
-
4. LEED Platin Sertifika 80+ Puan
http://www.ecobuildturk.com/Ecobuild/LEED_Nedir.html
|